FOLLOWERS

Tuesday, September 29, 2009

Tags Kereta dari Blog Atun..

Aku suka menjengok blog kawan-kawanku. Ada satu tags dari blog Maizatul Miza, kawanku, yang aku kenal bergiat aktif dalam politik di Alor Star. Kebetulan aku memang suka menjawab tags, aku nak sharelah dengan kawan-kawan disini...

1. when do you get your driving license?
.
Well, disebabkan zaman sekolah dulu aku asyik menumpang motor kawan ke sekolah dan disebabkan familyku susah masa itu, aku ambik lesen moto masa umurku 25 tahun, sebelum tu aku naik motor tak ada lesen, he.he.he...sepanjang tidak berlesen, tak pernahlah pulak kantoi kena tahan En. Polis dan En. JPJ.. First, aku ambik lesen kereta motor dengan duit simpananku sendiri. Masa tu kos belajar dan mendapatkan lesen kereta dan motor RM850.00, tak tahulah pulak kos zaman sekarang. Aku buat ujian sekali saja untuk lesen motosikal, lesen kereta pulak 2 kali, gagal kali pertama masa bawa kereta dijalanraya. Masa tu aku memang kecut perut, JPJ yang test aku tu pula gemok orangnya. Semasa memandu kereta, aku terbau aroma ketiak En. JPJ yang kuat menyucuk-nyucuk hidungku. Kembang kempis hidungku menahan bau yang tak menyenangkan hati masa itu, ditambah pula dengan muka En. JPJ yang tak berapa hensem dan serius pulak disebelahku. At last aku gagal..kali kedua pula, En. JPJ yang test tu hensem sket..hahaha..dengan berkaca-mata hitamnya, tapi sorry ekk..aku bukan jenis yang suka merayu untuk lulus, aku lulus kerana aku layak mendapat lesen..hahaha..

2. your first car is?
.
Kereta pertama yang aku bawa ialah Mazda 323, dua pintu dan berwarna biru…kereta itu suamiku beli untuk kegunaanku ke tempat kerja, selepas itu, aku memandu kereta Ford Laser TX3, dua pintu juga, warna hitam. Kemudian kereta Wira Sedan 1.6 AUTO, lepas itu bermacam-macam jenis kereta yang kupandu, kebetulan suamiku buat bisness part time jual kereta second hand..dan sekarang, kami tak mempunyai kereta untuk digunakan sebab suamiku sudah tidak lagi menjual kereta second hand disebabkan kekurangan modal pusingan...
.
3. what type is your car now?
.
Sekarang aku tidak mempunyai kereta, hanya ada dua buah motosikal, satu untuk kegunaanku, satu lagi untuk suamiku ke tempat kerja...aku tidak malu untuk menceritakan kepada semua kawan-kawan sebab aku bukanlah seorang yang hipokrit..apa yang ku tulis adalah kenyataan, bukanlah dusta..kami meminjam kereta abang iparku untuk membawa anak ke klinik ataupun ke sekolah jika hari hujan...tapi sekarang ni, dalam perancangan untuk membeli sebuah kereta untuk kegunaan kami nanti...insyaallah..

6. Do you choose the plate number or was it given?
.
Disebabkan aku tak ada kereta, aku memasang angan-angan nombor plat kereta ku..KDA 69, kenapa?...KDA ..Kedah Darul Aman, 69..nombor rumahku 69..hahaha..masih sempat untuk aku memiliki nombor tersebut sebab aku masih belum mempunyai kereta, insyaallah..mungkin akan menjadi kenyataan, tolong doa-doakan yer..hahaha.
.
5. what is the colour of your car?
.
Aku mimpikan sebuah kereta Mitsubishi Lancer 2.0 Gts..berwarna merah...


6. reveal 5 most important things in your car?
.
Dulu-dulu semasa mempunyai kereta...
i. Pewangi keta...suka jenama ambi pur
ii. Box Tissue....
iii. Touch & Go with SMART TAG.....
iv. Mineral Water..
v. Payung...
.
7. have you ever got yourself into accident?
.
Alhamdulillah, belum pernah kemalangan since dapat lesen kereta, tapi terlanggar kerb kat tepi jalan tu adalah sampai suami marah-marah, skirting kereta Ford Laserku roboh...dan cermin depan kereta Wiraku pecah kena batu yang melantun dari atas lori yang membawa muatan batu...
.
8. when is the due for your insurance & roadtax?
.
Tak ada...sebab tak de kereta...motorku plak 31 Ogos 2010...
.
9. do you plan to change your car?
.
Sekarang ni dalam planning nak beli kereta la..tapi yang murah aje untuk kegunaan seharian...
.
10. lets make your friend do this too. who would you choose?
1. Risa
2. Kelly910
3. Amyna
4. Lady of Leisure
5. Pijot
6. Diana
7. Dude_5176


4 comments:

Lady of Leisure said...

tq kak nanti lady buat..
:) tak penah lagi dapat tag [asal kereta.. heheh.. menarik ni..

fisa said...

thanx mieza..
syok baca tag yg mieza wat..
rajinnyer wat tag..
yooohooo biler laa dri ku ni ader free nk wat...
errmm tungguuuu yer...
akan ku usahakan jawab tag nie..

MIEZA said...

To Lady & fisa, sila-silakan menjawab tags yer..

kelly910 said...

sis baru perasan tag ni.. terima kasih ye.. free nanti kelly buat k..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin